torsdag 1. oktober 2009

3 uker i Afrika



Det er nå kommet to finske jordmor studenter til Campus. Veldi gøy å treffe noen som er i samme situasjon som oss. Annie og Anna er kjent i Lilongwe siden de var her noen uker før de dro til Blantyre og nå er de tilbake for en liten periode før de starter sin ferie.

Før helgen hadde vi en tur til byen, vi reiste da med minibuss men var tilbake til campus i god tid før 17.00. Dette fordi det er farlig å være ute i gatene etter 17.00 og spesielt for lyse jenter. Senere i uken fant vi ut at det var på tide å nyte litt luksus, vi bestilte derfor pedikyr til Solgunn og meg og manikyr til Annie og Anna. Det var deilig å nyte litt vestlig luksus i den travle hverdagen med alle intrykk. Etter pedikyr og manikyr dro vi for å spise middag, det var en fantastisk kveld og klokka ble mye, vi måtte derfor ringe vår private sjåfør for å komme oss hjem.

På lørdag dro vi til Korea Garden, nøt dagen ved bassenget. Anna tilbringte dagen sammen med oss siden Annie fikk besøk av sin forlovede. Bare ett par timer etter vi kom var basseng området fullt av lekende korea barn, dette fordi datteren til hun som eier stede feirte sin bursdag. Vi hadde koreansk middag med vin på kvelden. Ingen av våre sjåfører kunne kjøre denne kvelden, Anna fikk derfor den ene sengen mens Solgunn og jeg delte den andre. Det ble nok en dag ved bassenget på søndag før vi dro tilbake til campus.

Denne uken var vi klare for å starte vår praksis ved school health. Solgunn har fått influensa og måtte derfor tilbringe de første dagene på campus, mens jeg dro i praksis. Da vi kom til skolen krelte det av barn fra første til åttende klasse, en klasse kan bestå av 70 elever. Vi startet med jentene i tredje klasse og det var alt vi rakk den første dagen. Vi undersøker barna fra topp til tå, kikker i ører, lytter på hjerte og lunger, sjekker synet og måler temperaturen. Dersom barna har noen noen form for smerte får de noen tabletter med i lommen, og tablettene er det studentene som deler ut. Det er bare en lærer som er til stede deler av dagen. Det er ikke slik det fungerer i Norge, til tider kan det være vanskelig å følge de yrkesetiske retningslinjene våre. I følge malawiske studenter er all behandling god behandling. Dette resulterer i at vi studenter bestemmer behandlingen og utfører den uten at legen er involvert i det hele tatt. Vi ser at vi mangler kunnskap, men vi lærer noe nytt hver dag.

Klasserommene har ikke samme standar som hjemme. Det er flere klasser som maa sitte ute, de samler seg da under trer slik at de sitter i skyggen slik dere ser paa bildet.


1 kommentar:

  1. Heisann jenter :)

    Kjekt å lese om opplevelsane dåkas, Gler meg til kvar nytt innlegg.
    Kjekk å sjå at dåke har funne nokon som er i samme "båt" som dåke, som forstår det dåke no erfarer.
    Og er det ikkje fantastisk å kunne "pamper" seg litt?? Unner dåker virkelig :)

    Gleder meg allerede til nest innlegg,
    kos dåke og ta vare på kvarandre :)
    Klem Annalisa :)

    SvarSlett